Jordgubbar, grädde och shortbread


Eton mess är en av världens bästa uppfinningar, jordgubbar, grädde och maräng i en galen röra så blev inte direkt ledsen när jag hittade det här receptet som innehåller en av mina absoluta favoritkakor- shortbread, eller mördegskaka som den heter på svenska. Brukar i vanliga fall köpa de av märket Duchy (den med vanilj och choklad är himmelsk) och tycker nog att man kan fuska lite i den hör efterrätten och köpa kakorna om man inte vill baka. Jag gjorde även om receptet lite så jag inte hade rismjöl hemma och tog mandelmjöl istället. Jag lyckades också få till kakan lite väl mörk så ha gärna lite span på den de sista minuterna i ugnen. Men annars, lägg upp fötterna och bara njut. Receptet kommer från Hugh Fearnley- Whittingstalls Three good things.

Jordgubbar, grädde och shortbread 4 portioner

Du behöver:
400 gram jordgubbar
1 msk ekologisk strösocker
3 dl ekologisk vispgrädde 40%
1 vaniljstång av bra kvalité
2 msk florsocker

Till shortbreadkakorna:
100 gram ekologiskt osaltat smör, rumstempererat
50 gram ekologiskt strösocker samt lite extra 
50 gram rismjöl (jag bytte ut det mot mandelmjöl)
100 gram ekologiskt och oraffinerat mjöl
En nypa salt

Gör såhär:
Börja med att göra kakorna då de måste svalna innan du har dem i desserten. Värm ugnen till 160 grader ( minska med 25 grader om du har varmluftsugn). 

Vispa ihop socker och smör i en bunke. Sikta ner rismjölet, mjölet samt salt i smörblandningen och blanda sedan ihop med en sked tills du har en smulig deg.






Samla ihop degen till en boll och lägg den på ett bakplåtspapper. Klappa försiktigt ut degen på bakplåtspapper tills den blir cirka 1 cm tjock. Grädda i 30 minuter tills den får en ljust gyllene yta. Låt den svalna av helt. Bryt sedan upp shortbreadkakorna i mindre bitar.







Ta fram jordgubbarna, ansa och skär i mindre bitar och lägg i en skål. Häll över strösocker och ställ undan de i minst en timme så att de mjuknar lite.



Precis innan servering, häll grädden i en bunke. Skär upp vaniljstången och skrapa ur med hjälp av en kniv. Ha ner vaniljfröna i grädden. Ha i florsockret. Ta fram elvispen och vispa tills det blir lättvispat.







Börja sedan montera desserten. Grädde, jordgubbar och kakor och upprepa. Ha shortbreadkakorna högst upp. Servera med en gång.



Ibland måste man älska låtlistorna på Spotify- älskade sommarplågor




Kommentarer

Populära inlägg