Saffranskaka

När man gör såna här kakor är det två saker att tänka på: ta ut äggen så att de är rumstempererade, är alla ingredienser rumstempererade så underlättar det gräddningen och två, glöm inte att smörja och ströbröda formen. Jag glömde den sistnämnda och det blev en inte så fin men däremot god kaka. Använder aluminiumformar från Nordic ware som ska ge otroligt vackra former. Receptet kommer från Leila Lindholms bok Sweet christmas.

Supersaftig saffranskaka

Du behöver:
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
200 gram saltat smör
2 påsar saffran (1 gram)
1 1/2 dl ekologisk mjölk, 3%
4 dl tillsatsfritt eller ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör såhär: 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader varmluft. Kör du vanlig ugn gäller som vanligt 25 grader mer, dvs 200 grader. 

Vispa ägg och strösocker luftigt.




Smält smöret långsamt och blanda ner saffran och mjölk. Vänd ner detta i äggvispet (har du väl fått upp fluffet så vispar du inte ut det igen).






Blanda mjöl och bakpulver och vänd även ner dessa i smeten. Sikta gärna ner blandningen då det minimerar risken att få klumpar i smeten.






Häll ner smeten i en smörad och bröad kakform och grädda denna i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.





Ta ut och gör sticktestet. Är den torr så är kakan klar. 


Låt svalna och servera sedan med lättvispad grädde och hallon.




Kommentarer

Populära inlägg