Fänkåls- och citronsoppa

Fänkåls- och citronsoppa 2 portioner

Du behöver:

500 gram fänkål, ansad och delad i grova bitar
1 lite mindre potatis, delad i grova bitar
1 citron, delad i fyra delar
4 vitlöksklyftor, skalade
Oraffinerat havssalt oxh nymalen svartpeppar
2 msk solros- eller rapsolja

Topping:

Fänkålsfrön

Gör såhär:

Sätt ugnen på 190 grader.

Ansa och dela fänkålen i grova bitar. Gör detsamma med potatisen. Tvätta av skalet på citronen och dela den i fyra delar.

Skala vitlöksklyftorna och tryck sedan till de med bladet på kniven. Smakerna kommer då lättare ut ur de.





Lägg allt i en ugnstålig form.



Salta och peppra och ringla sedan över oljan. Rör om så att allt blandar sig.



Täck formen med folie och sätt in i ugnen i 45 minuter.



Ta ut ur ugnen, ta bort folien. Rör om och sätt sedan i ugnen utan folie i ytterligare 15 minuter.





Ta bort citronklyftorna och flytta sedan övriga grönsaker till en matberedare.



Häll lite av den varma buljongen i ugnsformen och rör om med en stekspade som du använder för att lösgöra eventuella karamelliserade rester från formens botten. Häll även detta i mixern tillsammans med resterande buljong.









Mixa allt tills du fått en krämig och slät soppa. Är den för tjock tillsätter du bara mer buljong. Smaka eventuellt av med salt och peppar.





Ska du äta soppan direkt häller du upp den i varma skålar. Annars häller du tillbaka den i kastrullen och värmer sedan upp den innan den ska serveras. Toppa med lite raps- eller olivolja samt, om du vill, lätt krossade fänkålsfrön.

Kommentarer

Populära inlägg