Hasselnötspaj med chokladfyllning

Det var ett tag sen jag uppdaterade. Det här receptet är av Roy Fares vars fantastiska MR Cake ni måste besöka!

Hasselnötspaj med chokladfyllning 10 bitar

Du behöver:

Till hasselnötssablén:
150 gram ekologiskt/tillsatsfritt vetemjöl
100 gram ekologiskt rumstempererat smör
2 gram oraffinerat salt
60 gram ekologiskt florsocker
40 gram hasselnötsmjöl (antingen köpt eller hemmatillverkat)
1 äggula från ekologiskt ägg

Till chokladkrämen:
250 gram mörk choklad 70% av bra kvalité
250 gram ekologisk grädde
2 stycken ekologiska ägg
60 gram ekologiskt strösocker

Till garnering:
Vispad ekologisk grädde
Riven choklad
Rostade hasselnötter, grovhackade
Kakao

Gör såhär:
Börja med att göra hasselnötssablén genom att blanda alla ingredienser till en homogen deg. Jag tog hjälp av matberedaren, gör du det, låt degen gå ihop till en "boll". Plasta in och låt degen vila i kylen i minst en timme så blir den lättare att kavla ut sen.







Degen kavlas ut cirka 3 mm tjock och lägg den över en pajform med löstagbar kant som är cirka 24 cm i diameter. Min deg höll inte riktigt ihop så rev loss bitar från den och tryckte istället till i formen. Skär av överflödig deg längs med kanten.


Nagga botten med en gaffel och frys in skalet tills det är genomfruset (tog cirka en timme). Förbaka sedan pajskalet direkt från frysen på 175 grader (varmluftsugna, för vanlig ugn, cirka 200 grader) i 10-12 minuter. Låt svalna.


Rosta under tiden hasselnötterna genom att hälla de på en plåt, in i ugnen på 100 grader (125 grader i icke varmluftsugn) i 7-8 minuter. Gnugga sedan bort skalet med hjälp av en kökshandduk.





Gör sedan chokladkrämen. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör det sedan till en slät massa med en slickepott.






Separera äggulorna och vitorna från varandra.


Vispa äggulorna med hälften av sockret över ett vattenbad till en fluffig smet.


Vispa även äggvitorna med den andra hälften av sockret till ett fast skum. Tänk på att både skål och vips måste vara rent, är det minsta fett på är det svårt att få till skummet.


Vänd ner äggulesmeten i chokladen och sist äggviteskummet, använd slickepott.





Häll krämen ända upp till kanten i pajskalet. Baka på 160 grader (185 grader i icke varmluftsugn) i 20-23 minuter.



Ta ut och låt svalna och ställ därefter in i kylen i minst 2 timmar.



Dekorera med kakao (använd gärna en tesil för att fint kunna pudra över kakaon), riven choklad, grovhackade rostade hasselnötter samt vispgrädde.





Kommentarer

Populära inlägg