Limemoussetårta med browniebotten och jordgubbspannacotta

Japp, nu har jag börjat fundera ut nya smaker och egna kombinationer. Den här tårtan bakade jag för några veckor sedan och har redan paddan full (eller nja halvfull) med nya receptidéer som jag tänkt göra framöver. Nästa kreation kommer att bli något med lakrits, så mycket kan jag avslöja och är väldigt sugen på att göra något med pistage. Problemet nu är att hitta tid till allt, nu på våren vill man bara vara ute och röra på sig, dricka rosévin eller bara ta en latte på en bänk i solen.

Limemoussetårta med browniebotten och jordgubbspannacotta 12-16 bitar

Browniebotten
Du behöver:
120 gram osaltat smör
115 gram 56%- ig choklad
100 gram ekologiskt strösocker
100 gram farinsocker eller råsocker
100 gram hela ekologiska ägg
150 gram vetemjöl, tillsatsfritt och ekologiskt
150 gram hackade valnötter, ekologiska om du hittar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att hacka valnötterna eller krossa dem genom att banka hårt på påsen med en kavel eller liknande tills du får mindre bitar.



Blanda sedan ihop alla torra ingredienser.




Smält chokladen och smöret tillsammans i ett vattenbad (när man har ett kärl ovanför en kastrull med kokande vatten). Blanda noggrant.




Blanda sedan ner ägget och sedan de torra ingredienserna i chokladsmörblandningen.






Häll i valnötterna och rör tills samtliga ingredienser blivit ordentligt blandade och smeten blivit lite lätt glansig.





Klä en springform med bakplåtspapper och smörj sedan botten av formen och kanterna med smör (kakan kommer att lossna lättare och du får en hel och snygg tårta att servera).



Häll ner browniesmeten i formen och jämna till med hjälp av en slickepott.



Grädda den sedan i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills den stelnat i mitten. Ta ut och låt svalna ordentligt.



Jordgubbspannacotta
Du behöver:
2,5 dl vispgrädde, ekologisk 40%
225 gram ekologiska frysta jordgubbar, tinade
100 gram ekologiskt strösocker
25 gram honung, svensk och ekologisk
4 gelatinblad

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten (följ instruktionerna på paketet)

Koka under tiden upp grädde, socker och honung. Notera hur färgen går från vit till lätt gul under kokningen.



Ta kastrullen från plattan och lägg ner de blötlagda gelatinbladen. Rör om ordentligt.



Ha sedan i de tinade jordgubbarna. Jag valde att mosa de rätt grova då det är fint att ha hela bitar i pannacottan.






Häll pannacottan över den avsvalnade browniebotten. Frys in eller lägg in i kylen i minst fyra timmar.


Limemousse
2,5 dl ekologisk vispgrädde
2 gelatinblad
Juice från två lime
Lite vaniljsocker

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt. Vispa grädden lätt. Värm en kastrull, ha i lite grädde i kastrullen, värm upp grädden, ha i gelatinbladen och smält dessa. Ta gräddgelatinblandningen och blanda ner i den vispade grädden. Pressa limen och blanda ner i grädden. Söta med vaniljsocker (efter smak, jag tycker dock att det bör vara syrligt).













Häll limemoussen över den stelnade pannacottan, gör ytan hjälp med hjälp av en slickepott och låt den sedan stå i kylen minst två timmar.



Servera och njut!






Den här tårtan tog jag med till jobbet och bad om att få feedback och det här var några av omdömena jag fick:
För tjock browniebotten
Att limemoussen var godast
Det var godast att äta så man fick lite av alls smaker på en gång
Smakerna var godast var för sig
Limesmaken tog över
Den får jag gärna göra igen
Jättegod

Vad bevisar det? Att alla tycker olika och att du aldrig kan baka en tårta som är perfekt för alla!

Kommentarer

  1. Oj så duktig du är! Är du konditor- utbildad? Ser jättegott ut!
    Jaha,du är så förtjust i Barcelona. Tycker också att det var en fin stad, meeeeeeen, inte som Paris.
    Jag älskar Paris. Och tycker om Barcelona. Tvärtom för dig kanske??

    Ha det så gott
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har gått lite småkurser och har hur mycket kokböcker som helst hemma, men annars helt självlärd :)
      Paris var fint men Barcelona är magiskt! All god mat och arkitekturen, kan gå omkring i timmar och bara titta.
      Kram

      Radera
  2. Ser gott ut :)
    Tack för gott recept
    GLAD PÅSK! Ha en skön ledighet!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg