Kyckling, tomater och dragon

Den här rätten har snabbt seglat upp som en av mina absoluta favoriträtter. Enkel, god och funkar både att bjuda på och ta med i lunchlådan. Köper man en hel kyckling som man delar själv så blir det en riktigt billig och bra rätt. Och är inte det den bästa maträtten, den som till största delen sköter sig själv medan man plockar upp och småstädar hemma.


Kyckling, tomater och dragon
6-8 pers

Du behöver:
1 ekologisk kyckling på dryga 1,8 kg
2 tsk olivolja
1 dl vitt vin (eller vatten)
Citronjuice från en halv citron
500 gram mogna ekologiska tomater
En näve grovhackad dragon
Havssalt och nymalen svartpeppar


Ekologisk kyckling kostar klart mer, men är också mycket saftigare

Gör så här:
Börja med att värma ugnen till 190 grader.

Stycka kycklingen i åtta bitar och krydda dem ordentligt runt om med salt och svartpeppar. Värm upp olja i en stor stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg över kycklingen i en ugnsform med skinnet uppåt.







Häll i vinet/vattnet i den varma stekpannan, låt det koka och bubbla samtidigt som du rör runt med stekspaden för att då upp eventuella karamelliserade bitar från den stekta kycklingen.



Häll vätskan ner i ugnsformen (inte direkt på kycklingbitarna). Häll även i citronjuicen (jag brukar klämma direkt över pannan) och salta och peppra lite extra. Täck formen med ugnsformen och tillaga i ugn i 30 minuter.


Rulla gärna citronen mot ett hårt underlag. Den saftar då bättre







Ta sedan ut ugnsformen, ta bort folien och fördela tomaterna i formen med snittsidan uppåt.





Tillaga ytterligare 20-25 minuter i ugnen. Ta ut igen och strö över dragonen och rör om så att allt blandas ordentligt.





Tillaga sedan i ytterligare 5 minuter så att dragonsmaken kommer in ordentligt i kycklingen och tomaterna.

Ta ut kycklingen, strö över lite ner dragon och servera med antingen färskpotatis eller klyftpotatis.






Kommentarer

Populära inlägg