Bulgurgratäng med aubergine och mozzarella

Den senaste tiden så har jag försökt äta mer och mer vegetariskt, speciellt smidigt är det att hitta ett bra recept att ha med sig i lunchlådan. Annars brukar hösten innehålla en hel del grytor och värmande soppor och misstänker att bloggen kommer att innehålla en hel del recept på det. När jag får tid att testa nytt vill säga, just nu känns det som att aktivitet följer på aktivitet och att det hela tiden är något att göra. Tänker att det blir lite lugnare längre fram men så länge får ni göra det här smarriga receptet som kommer från Saltå kvarns hemsida.


Bulgurgratäng med aubergine och mozzarella 4 portioner


Du behöver:

3 st ekologiska aubergine


Ekologisk vitlök, minst två klyftor
3 dl ekologisk bulgur
500 gram ekologiska krossade tomater
3 dl ekologisk grönsaksbuljong
300 gram ekologisk mozzarella
1/2 kruka basilika
100 gram parmesanost av god kvalité

Salt och nymalen svartpeppar






Gör såhär:


Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Skölj auberginen och skär i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg ut på en plåt eller liknande strö över ca 1 tsk salt. Låt stå ca en halvtimme, så att vätskan dras ur.












Finhacka under tiden vitlöken. Fräs vitlöken i olivolja i en kastrull. Tillsätt bulgur och rör runt. Slå över tomater och grönsaksbuljong. Koka i cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar.













Häll ut bulgurblandningen i en gratängform, ca 20 x 25 cm.









Skölj av aubergineskivorna och torka av skivorna med hushållspapper eller handduk. Lägg aubergineskivorna på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen tills de fått fin färg, ca 5-7 minuter. Låt svalna något.










Sänk ugnsvärmen till 225 grader (200 grader varmluft). Skär mozzarellan i skivor, plocka basilikan och riv parmesanosten.


Lägg en mozzarellaskiva och ett basilikablad på varje aubergineskiva och rulla ihop.




Placera rullarna över bulgurblandningen i fina rader. Strö över parmesanosten och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter eller till osten fått fin färg. 




Jag brukar slänga in ett musiktips såhär på slutet men idag tar jag istället med ett klipp med min kompis  Viktor Carlsson när han kör stand- up på Teaterveckan i år.

Kommentarer

Populära inlägg