Limedaim

Alla älskar väl daim, choklad och lite crunch. Det här receptet från Leila Lindholms Sweet christmas ger en lite fräschare trist då den innehåller daim. Grundreceptet föreslår en nyttigare 70% -ig choklad men jag körde en blandning mellan 70 och 40 %. Det blir väldigt mycket daim men den håller länge!

Limedaim

Du behöver:
4 dl ekologiskt strösocker
4 dl ljus ekologisk sirap
4 dl ekologisk vispgrädde 
2 msk smör
Finrivet skal av 2 lime
400 gram mörk choklad av god kvalité, 70%

Gör såhär:
Börja med att blanda strösocker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka långsamt upp den till 145 grader. Har du ingen sockertermometer så gör ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om smeten stelnar och blir hård är den klar. Ta av smeten från spisen. 




 Tillsätt smör och limeskal och rör om.





Bred ut smeten på en bakplåtsbeklädd plåt och låt den stelna.



Under tiden tempererar du chokladen: smält cirka en tredjedel av chokladen i vattenbad (en metall eller keramikskål över kokande vatten), ta av från spisen och rör ner resterande choklad, finhackad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (eller när den börjat tjockna).





Bred ut chokladen över kolaknäcken med hjälp av en palett eller en slickepott.





Bryt daimen i bitar när den stelnat helt.



Förvara i rumstemperatur. 

Kommentarer

Populära inlägg