Pannkakor på franskt vis

Pannkakor, så enkelt, så gott och så underskattat! Man äter pannakaka alldeles för sällan egentligen, och möjligheterna med de är ju oändliga. Man kan fylla dem med mer matigt innehåll (då blir det tekniskt sett galette och då ska man istället göra dem på bovetemjöl) eller en crêpes och då är det ett mer sött innehåll. I Sverige kallar vi dock alla fyllda pannkakor för crêpes och det tänker jag också göra.

Men, vad man vill ha till pannkakorna är rätt individuellt. När jag var liten hade vi ibland bara socker i (sååååå gott), eller någon god sylt. Andra har gärna grädde till, eller glass eller kanske t.o.m. en chokladsås. Eller åt som är jättegott, banan och cocos och så lite honung. Ha ha, nej nu måste jag sluta skriva om det här och istället visa er receptet. Har hämtat det från Sébastien Boudets fantastiska bok Den franske bagaren (som nu ska översättas till engelska, så häftigt!) som jag numera benämner som min brödbibel, och det är som han skriver i receptet. Låter man smeten vila minst tolv timmar blir den bättre och mer smakrik.

Så, vad väntar ni på, plocka fram äggen, ta fram pannkakslaggen för nu kör vi!

Franska pannkakor efter recept av Sébastien Boudet

Cirka 20 pannkakor (beroende på hur stor stekpanna du har)

Du behöver:
400 gram vetemjöl
två nypor oraffinerat havssalt
50 gram ekologiskt strösocker
en liten klick aktiv surdeg för smakens skull
50 gram ljust öl
frön från 1 vaniljstång (kan uteslutas men ger god smak)
200 gram ekologiska ägg (eller 4 stycken)
400 gram mjölk
150 gram vatten
100 gram smält osaltat smör+ smör till stekningen

Gör så här:
Dag 1
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.


Häll i ölen och lite surdeg (jag har i cirka 1-2 msk) och sedan fröna från vaniljstången. Vaniljstången skär du isär på ledden och drar sedan med knivseggen längs med vaniljstången (som du får öppna lite själv)tills du får ut alla frön. Själva stången kan du spara och göra vaniljsocker utav.




Knäck ner äggen.

Och häll sedan ner mjölken, lite i taget (matlagningen blir lite roligare om man använder fina kärl och kannor)

Rör om tills du får en slät smet.

Ha sedan i vattnet och slutligen det smälta smöret.

Vispa ordentligt tills smöret "gått in i" smeten.

Nu är det dags för vila! Täck bunken med en bakduk och lägga in den i kylen för att vila i över natten eller till kvällen då det är dags att steka pannkakor.

Dag 2
Ta fram smeten ur kylskåpet, har den hunnit tjocka till sig för mycket under natten (konsistensen ska vara relativt lös) så ha i lite mjölk och rör om.

Värm stekpannan, ha i en klick smör och nu är det bara att börja steka pannkakorna.


Servera de helst nygräddade med det tillbehör du gillar bäst. I veckan kommer receptet på mina crêpes som jag gjorde med svamp, créme fraîche och färskost.

Kommentarer

Populära inlägg