Kanelbullar med mandelmassa och smörstekta äpplen


Imorgon är det kanelbullens dag och det här receptet kommer egentligen i sista minuten men det är så fantastiskt gott att det tål att göras även efter kanelbullens dag. Egentligen är jag ju en kardemummatjej och har nog otaliga gånger sjungit kardemummabullen på Söderbergs lov (det är klart den bästa kardemummabullen jag ätit). Men för att vara kanelbulle så var det här receptet av Roy Fares riktigt grymt!!

Håll tillgodo, för nu kör vi!

Kanelbullar med mandelmassa och smörstekta äpplen
Cirka 20-25 stycken
Ugnen 220 grader.

Du behöver:
Smörstekta äpplen
Tre stycken äpplen (gärna syrliga svenska)
20 gram osaltat smör
45 gram rårörsocker
4 gram kardemumma (köp gärna kardemummakärnor och mal själv i pepparkvarn)

Vetedeg
540 gram vetemjöl (tillsatsfritt men det vet ni ju)
250 gram 3%- ig mjölk
25 gram jäst
3 gram salt
7 gram kardemumma (se ovan)
100 gram osaltat smör- rumstempererat
110 gram strösocker

Kanelfyllning
100 gram mandelmassa (om du vill göra egen, titta här)
150 gram rumstempererat osaltat smör
45 gram rårörsocker
17 gram kanel

Till garnering:
Mandelsplitt
Råsocker

Om ni undrar varför jag använder råsocker/cassonadesocker istället för strösocker som receptet föreskriver så är det p.g.a. att jag tycker att råsockret har en mer djupare smak, och så känns det lite nyttigare ;)

Gör såhär
Jag vet inte vad jag tänkte på när jag gjorde de men jag gjorde äpplena sist vilket är helt knasigt då de smälter fyllningen och ni kommer att se sen hur kladdigt det blir. Gör istället som Roy och gör äpplena innan du gör degen så de hinner svalna av.

Börja med att skala och tärna äpplena i lagom stora bitar (hur stora bitar känner du är ok i bullarna)

Smält smöret tillsammans med de malda kardemummakärnorna (maler du själv får du mycket mer smak) och socker tills blandningen slutar fräsa.


Ha i äppelbitarna och stek i några minuter. Vill man kan man steka dem tills de blir karamelliserade men ha då i hälften av smöret från början (blir jättegott och knäckigt)

Ställ sedan åt sidan och låt svalna.

När det gäller vetedegen börjar du med att blanda hälften av mjölet (270 gram) med mjölk och jäst. Mjölken kan vara kylskåpskall, gör du den i maskin så gör friktionen att värmen ökar och jästen utvecklas. Gör du degen för hand bör den dock vara rumstempererad.

Låt det gå ihop till en fin slät deg.

Blanda i resterande ingredienserna havssalt

kardemumma
så här ser kärnorna ut

som du sedan maler i valfri storlek ner i sockret(jag brukar gilla att ha dem rätt grova)

och slutligen det rumstempererade smöret.
Låt degen på medel i assistenten (eller knåda för hand i 15- 20 minuter) tills den börjar bli glansig på ytan.


Låt den vila i 10 minuter.

Under tiden gör du iordning kanelfyllningen. Blanda lite mandelmassa i taget med det rumstempererade smöret.

Blanda ner socker och kanel och vispa till en jämn och fin smet.

Dags att göra bullar!
Förbered genom att lägga ut bullformar på en plåt alternativt så kan man även sätta bullformarna i muffinsplåten om man har en sån. Man förhindrar då att bullarna svämmar ut utan de växer mer på höjden. Sätt även ugnen på 220 grader.

Stjälp ut degen på bakbordet.

Kavla ut degen, jag brukar göra så att jag först kavlar åt ena hållet

Sen vrider jag degen ett kvarts varv och kavlar ut den på nytt.

Man får så en jämn och rektangulär deg utan att behöva vrida kroppen på alla möjliga konstiga sätt.

Klicka ut kanelfyllningen och bred sedan ut den med hjälp av en palett (din bästa vän i köket). Har du ingen sådan kan du använda en slickepott eller varför inte rentvättade händer ( i alla fall om det bara är du som ska äta dem)


Bred ut fyllningen jämnt på degen.

Str över äpplena och rulla ihop degen till en rulle och dela degen i lika stora bitar (cirka 2-3 cm breda). Och här ser man vad som händer om äpplena inte svalnat av helt, fyllningen smälter och blir helt galet kladdig.

Låt bullarna jäsa under bakduk i 1-1½ timme tills de har blivit nästan dubbelt så stora.
Det som är bra med att bullarna jäser så här tätt är att de får stöd av varandra och det hindrar också att de flyter ut i ugnen under gräddningen.

Pensla med ägg och strö över mandelsplitt och råsocker (eller pärlsocker om man gillar det bättre).

Sätt in bullarna i mitten av ugnen på 220 grader, sänk direkt till 200 grader och grädda i 8-9 minuter. Och så här blev de:

Riktigt goda, riktigt saftiga och trots sockermängderna inte alls så söta i smaken som jag trodde. Så vad väntar du på, börja baka till kanelbullens dag!


Kommentarer

  1. Hej! Måste bara skriva en kommentar och tacka för detta fantastiska bullrecept! Bakade dessa bullar ikväll och fick ett strålande resultat!! Härligt med alla dina bilder du har tagit inför varje steg i bakprocessen! Nu ska jag leta igenom din blogg för mer bakinspiration ;)

    //Emma från norr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är receptet från Roy Fares helt fantastiskt! Det var ett tag sen jag gjorde dem, får bli en omgång efter jul :) jättekul att du gillar bloggen och hoppas att du hittar nåt annat du gillar :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg