Butternut pumpa soppa

I flera år har jag gått förbi grönsaksdisken och slängt ett öga på butternut pumpan, kalla mig skadad men den ser så himla mjuk och kramgod ut. Men vad skulle man kunna hitta på med den? Hjulen började snurra och insåg att en av mina favoritkockar- Hugh Fearnley-Whittingstall hade gjort det och säkert hade ett bra recept ( fortfarande, hur svårt ska det vara att ge ut fler av hans böcker???) och mycket riktigt, hittade en soppa med butternut som bas och med asiatiska toner. Har gjort om receptet litelitegrann men det mesta är sig likt. Och som vanligt kommer jag att föreslå förbättringar i slutet!

Men nu kör vi!

Butternut pumpa soppa 6-8 portioner

Du behöver:
Till soppan:
En butternut pumpa på 800 gram- 1kg
En stor klick osaltat smör ( eller neutral olja)
En röd lök
En liten hackad medium stark chili, utan frön eller torkade chili flingor 
3 cm riven ingefära
En vitlöksklyfta pressad
En vitlöksklyfta finhackad
En liter kyckling- eller grönsaksbuljong 
227 gram jordnötssmör, slät eller med bitar och helst ekologisk
Saft från en lime
3 tsk finhackad koriander
Havssalt och nymalen peppar

Till topping:
Yoghurt
Koriander

Gör såhär:
Halvera och skala pumpan, ta bort kärnorna med hjälp av en sked och skär själva pumpaköttet i cirka 1 cm stora kuber.




Smält smöret/oljan i en gryta ha i den hackade rödlöken och stek tills den blir lätt genomskinlig. Såhär skär jag löken smidigast:

 
 
 


Ha sedan i chilin, ingefäran och vitlöken och stek på låg värme i några minuter. Släng i pumpabitarna, lite havssalt och några drag med pepparkvarnen. Rör om och stek i fem minuter.
 
 

 
Häll i buljongen. Har hittat den här helt fantastiska helt ekologiska buljongen. Som är klar att använda utan läskiga smaktillsatser och annat. Finns även i kyckling- och oxbuljong.


Koka upp och låt sedan sjuda i cirka 20 minuter eller tills du kan mosa pumpan mot grytan med hjälp av en sked.



 

Använd antingen en stavmixer, en blender eller matberedaren ( som jag gjorde) och ha i soppan i omgångar och kör tills den är slät.




Häll tillbaka i grytan. Mät upp jordnötssmöret, häll över lite soppa, blanda och häll sedan över blandningen i grytan, blanda väl och värm upp utan att koka.

 
 
 

Ta av soppan från värmen, pressa över limejuicen ( har du ingen juicepress så rulla limen hårt mot köksbänken så blir den lättare att pressa), hackad koriander , smaka av och salta och peppra eventuellt.
 


Servera soppan toppad med en klick naturell yoghurt och korianderblad. Vill du kan man även strö över pumpafrön eller jordnötter och lite chili.

Jättegod och mättande! Men nästa gång ska jag ha i mer chili och mer ingefära då jag vill ha lite mer hetta i soppan! Annars enkelt, gott och billigt och ska klart göra det igen!

Kommentarer

Populära inlägg