NeM, Sitges

Fortsätter med mitt experimenterande att skriva inlägg både på svenska och engelska, det tar lite längre tid att tänka ut bra formuleringar på engelska men det är kul träning. Den här gången så är det dags att skriva om den helt fantastiska restaurangen Nem i Sitges, Spanien. Ett helt fantastiskt ställe som ligger på en sidogata till den rätt hektiska huvudgatan. Vi besökte restaurangen två gånger då vi var där och blev inte besvikna någon gång. Kul är också att restaurangen byter meny varje månad så åker du dit så får du en helt annan upplevelse än vad vi fick. Nu kör vi!

Continuing on the journey on writing in both Swedish and English, it takes a bit longer to figure out how to formulate the sentences in english but it's good practice. This time I'm writing about the amazing restaurant Nem in Sitges, Spain. The restaurant sits on a side street to the ratcher hectic main street. We visited the restaurant twice during our week in Sitges and went out happy every time. One fun thing is that the restaurant changes it's menu once a month så when you go there, your experience will differ from ours. Here we go!

Nem upptäckte vi också genom Tripadvisor, ett väldigt bra verktyg om man befinner sig i en ny stad och inte riktigt vet vad som är bra och inte. Det ligger på Caller Illa de Cuba 9 och är lite svårt att se, restaurangen ligger en trappa upp och har du tur så får du en plats vid fönstrena så kan man sitta och spana på alla som går utanför. Det går även bra att boka bord, vi gjorde detta via mail och fick väldigt snabbt svar.

Nem was another place we discovered via Trip advisor, a very good tool if you are in a new city and don't know which places are good or not. Nem is at Caller Illa de Cuba 9 and is a bit tricky to spot, the restaurant is one floor up and if yo are lucky you get a table by the window, a great place to watch the people that passes outside. It's also possible to reserve a table, we did this via mail and got a quick response.



Som jag skrev ovan så ändras menyn varje månad och så här såg den ut när vi var där:
Like I said, the menu changes every month, but this was the menu when we were there:


Är man hungrig svensk som vi är och kommer dit när de öppnar 19:30 så är det rätt lugnt. Vi hade turen att få bord precis vid fönstrena båda gångerna och det är ett perfekt ställe att njuta av ett glas cava i väntan på maten (som för övrigt kostar 2 euro vilket är cirka 17 SEK)

If you´re a hungry swede like we are and get there when they open at 7:30 p.m. it's quite quiet. We were lucky to get a table right at the window both times we were there and it's a great spot to enjoy a glas of cava while you wait for the food to be prepared (the cava is only 2 euros a glas which is equivalent to 17 SEK, a real bargain for us swedes)

Det var riktigt svårt att bestämma vad man ville ha på menyn för allt lät bara så otroligt gott men vi beslutade oss för att äta det här första kvällen:
It was really hard deciding what to eat 'cause everything sounded so good but in the end we decided on this:
Baby spenat, champinjonsallad och honungsdressing som var en otroligt fräsch och god sallad som även innehöll tomat och små apelsinbitar. Så enkelt och så gott!!!

Baby spinach, mushroomsalad och honey dressing which was unbelievably fresch and so good, it also contained baby tomatoes and small pieces of oranges. Such a simple and wonderful dish!

Kyckling i panko bröd (en slags ströbröd) och timjanmajonnäs. Kycklingen var stekt perfekt utan att kännas för flottig och dippsåsen till hade en perfekt smak av timjan (en av mina favoritkryddor). Stort vill ha mer begär!
Chicken in panko bread with thyme mayonnaise. The chicken was perfectly cooked without feeling greasy and the thyme mayonnaise had a perfect taste of thyme (which is one of my favourite herbs). That dish I could get addicted to!

Bröd med tomater och olivolja. En spansk klassiker som dock görs med otroligt varierande kvalitet. Här var dock brödet perfekt, tomaterna söta och olivoljan hade även den lite sting. Mums!!!!
Bread with tomato and olive oil. A spanish classic which is made with varied quality. Here the bread was perfect, the tomatoes sweet and the olive oil had sting to it. Yummy!

Rostad zucchini, mynta och getost. Zucchini är inte min grej, jag har försökt lära mig att äta det men tycker inte att den är god. Men rätten var trots detta fräsch med myntan och getosten var fantastiskt god.
Roasted courgette, mint and goat cheese. Courgette really isn't my cup of tea, I've tried to learn to eat it but really don't like the taste. The dish was stil fresh with the mint and the lovely goats cheese.

Bläckfisk i thaikryddor. En lite småstark rätt med bl.a. koriander. Och så bläckfisk som jag tycker är en underskattad maträtt i Sverige. Riktigt riktigt gott!
Cuttlefish in thaispices. A dish with a little heat and amongst the herbs were coriander, a herb I came to appreciate while vacationing in Thailand. And then cuttlefish which coild get a lot more attention in Sweden since it's delicious. Really really good!

Röd te pannacotta med honung och citron. Det är inte ofta jag blir imponerad av efterrätter och pannacottan kan jag tycka har fått lite dåligt rykte i Sverige (jag gillar det dock) men den här var väldigt gott och till det en granité smaksatt med citron och flytande honung. Ett perfekt avslut på en perfekt middag. Och det som jag återigen gillar med Spanien är att det inte höjs på ögonbrynet om man vill dela en dessert. ofta orkar man inte en hel om man ätit flera andra godsaker innan.

Red tea panacotta, lemon and honey. It's not often that I'm impressed by desserts and the panacotta, I feel, doesn't have a very good reputation in Sweden (though I like it)but this one was very good and served with a chilling icy lemon and soft honey. And what I really like about Spain is that they don't raise an eyebrow if you want to share an dessert. Often I find that though you want to (and you always do) you're just to full to order dessert and then sharing is excellent.

Det var första besöket och här kommer det andra. Den andra gången så bokade vi bord. Innan besöket så bestämde vi att vi skulle ta några tapas färre, men ja, det brukar inte fungera så :)
That was the first visit and here comes the second. The second time around we made a reservation. Before our visit we decided that we weren't gonna get as many tapas as the first visit, but, oh well, nothing ever turned out as planned :)

Vi tog in några "gamla" favoriter
We tried some new favourites


Och några nya
And some new
Marinerad lax. Serverad på en bädd av potatis och örter. Laxen smälte bokstavligt talat i munnen och var sådär perfekt genomstekt.
Marinated salmon. Served on a bed of potatoes and hers. The salmon was perfectly cooked and literallily melted in the mouth.

Höngmörad biff, gröna bönor, lök och oregano. Även denna serverad på en bädd av potatis och en senapssås. Påminde skumt nog om Biff Rydberg, det enda som saknades var äggulan. Riktigt riktigt gott!
Hanger stak, green beans, onion and oregano. This was served on a bed of potatoes and a mustard sauce. It actually reminded of the Swedish dish Biff Rydberg, the only thing missing was the egg yolk. Really really tasty!

Och självklart blev det dessert den här gången också, den här gången en var, jag bestämde mig för att testa cocostapioca, mandaringlass (min nya favorit, ska testa att köpa mandarinyoghurten på Androuet då jag inte hittat någon bra mandaringlass i Sverige). Tapiocapärlorna är urvunna ur cassavaroten och är i stort sett smaklösa.

Of course there was dessert this time as well, I ordered the coconut tapioca, mandarin ice cream (my new favourite, have to try the mandaring yoghurt at Androuet since I haven't found any mandarin ice cream in Sweden). The tapioca pearls come from the cassava root and are virtually tasteless.

Vad tyckte jag? Det var första gången jag åt tapiocapudding men det var väldigt intressant smak, kan inte påstå att det var godaste desserten jag ätit, men det är alltid kul att prova något nytt och glassen var grym.
What did I think? It was the first time I had tapiocapudding and it had a very interresting taste, it wasn't the best dessert I've had, but it's always fun to try something new and the ice cream was awesome.

Min mamma tog in yoghurtglassen med citron och rosmarin. Rosmarin är inte min favoritkrydda (får alltid halsbränna av den), men den var god och fräsch och hon (som gillar rosmarin) tyckte att den var jättegod. Yoghurtglassen serverades på en bädd av citron och rosmaringranité.
My mum ordered the yoghurt ice cream, lemon and rosemary. Rosemary isn't my favourite herb, I always get heart burn from it) but it was really tasty and fresh and she (who likes rosemary) liked it a lot. The yoghurt ice cream was served on a bed of lemon and rosemary flavoured ice.

Om ni inte har blivit så sugna på mat nu att ni slutat att läsa så rekommenderas ett besök hit varmt! Det var länge sen jag åt så god mat ute och det kan nästan jämställas med besöket på Ekstedt. Extra trevligt är att vi vid andra besöket blev bjudna på varsitt glas cava efter maten (som jag tackade nej till då jag var övermätt och belåten). Men riktigt riktigt bra ställe med goda tapas tillredda på ett modernt sätt. Nästa gång jag kommer till Sitges siktar jag på att bli stammis!

If the craving for good food hasn't lured you away from the computer and you've stopped reading I strongly recommend a visit here. It was a long time since I had this good food at a restaurant and it's almost comparable with a visit at the swedish restaurant Ekstedt. As an extra treat we we're offered a glas of cava each after the dinner (which I declined as I felt like a turkey stuffed in Christmas Eve). But a really good place with great tapas made with a modern twist. Next time I return to Sitges I'm going to be a regular!





Kommentarer

Populära inlägg