Vetepavé med blåbär och hasselnötter

Ibland får man lite nya idéer för sig, som att om det är gott med bröd med tranbär och hasselnötter så vore det även gott med bröd med blåbär och hasselnötter. Nu kan jag rapportera att ja, det var gott, men inte någon direkt wowfaktor, men helt okej med färskost på :)Annars så är det kul att mixtra med bröd och komma fram till nya saker. Tanken var att jag skulle göra det den här sommaren men det slutade med att jag snöade in på vetepavén (i saknad av Söderbergs bageri som äntligen har öppnat den här veckan! Så åk dit och njut av deras fantastiska kardemummabullar- vad jag saknat de hela sommaren!!!) och har inte gjort något annat bröd. Kanske får bli till hösten, då ska jag i alla fall ge mig på att göra en levain.

Men nu kör vi, min galna idé:

Vetepavé med blåbär och hasselnötter (som vanligt tillvägagångssätt efter mounsieur Boudet)
Du behöver:
750 gram vetemjöl (utan tillsatser, det har bl.a. Orga kvarn. Finns att köpa på Cajsa Warg, Urban Deli eller Petite france i Stockholm men även via deras hemsida)
500 gram vatten
200 gram surdeg
20 gram salt

250 gram torkade blåbär
120 gram hasselnötter

Gör såhär:
Dag 1
Jag har ju latat till mig lite och kör brödet i maskin (vilket har fungerat alla gånger förutom sist när jag bakade så nästa gång blir det tillbaks till bakbordet och handknådning). Om du vill handknåda så möter du upp mjölet och har det på bakbordet. Gör sedan en stor rundel i mjölet där du sedan häller vatten, surdeg och salt. Arbeta sakta och metodiskt in mjölet i vätskan tills du har arbetat ihop ingredienserna precis. Lägg över en bakduk och låt degen vila i en timme. Eter denna timme så knådar du brödet i 15-20 minuter eller tills den känns elastisk och du kan göra degtest där du drar ut en liten bit av degen så långt det går utan att den spricker.

Men jag gjorde som sagt i min gamla trogna assistent. Börja med att mäta upp mjöl och salt

och sedan vatten och surdeg (och nu flyter surdegen så fint på vattnet, precis som den ska göra när den är frisk)

Ha i alla ingredienserna i assistenten och låt den gå tills ingredienserna precis gått ihop sig.

Låt ligga under en bakduk i en timme. Kör sedan igång assistenten igen och låt degen gå i 20 minuter (10 min på lägsta och 10 minuter på den mittersta hastigheten). Gör sedan degtestet som ovan.

Mjöla och låt vila i bunken 10 minuter innan du stjälper över degen i en plastlåda där du lagt ett mjölat bakplåtspapper i botten. Lägg på locket och låt degen ligga ute i rumstemperatur i dryga två timmar så att jäsningen tar fart. Lägg sedan in plastlådan i kylen och låt den ligga där i cirka ett dygn.

Ta nu fram blåbären och lägg dem i en bunke.

Häll över vatten så att det precis täcker bären.

Plasta över och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.

Dag 2
På morgonen dag 2 så har blåbären dragit åt sig vätska och svällt (om man inte gör detta så kommer de torkade bären dra åt vätskan i brödet och göra det torrt).

Häll blåbären i ett durkslag och låt rinna av till kvällen (får de inte rinna av minst sex timmar så upplever jag att de blir väldigt blöta i brödet)

Rosta även hasselnötterna genom att lägga dessa på en bakplåtsförsedd plåt och lägg in i ugnen på 200 grader i cirka fem minuter eller tills skalet börjar svartna. Ta ut nötterna, häll över dem i en linnehandduk/bomullshandduk och gnugga bort så mycket av skalen från nötterna genom att göra som på bilden nedan.

Ta fram degen någon timme innan du ska använda den. Stretcha sedan ut den så jämnt du kan över bakbordet.

Fördela blåbär och hasselnötter på den enda delen av degen.

Vik över degen och upprepa genom att strö över blåbär och hasselnötter på hela degen.


Vik en gång till så att du får en fyrkant.

Forma degen, mjöla den ordentligt och lägg den i en mjölad jäskorg (för att den ska hålla stadgan och mjölningen gör man för att undvika att degen fastnar i jäskorgen).


Lägg tillbaka jäskorgen i plastlådan, ställ in i kylen och låt den ligga där ett dygn.

Dag 3
Sätt ugnen på 260 grader i god tid innan du ska baka av, speciellt om du använder baksten då denna tar några timmar att värma upp. Har du ingen baksten så sätter du in en helt vanlig ugnsplåt på nedre falsen. Sätt också in en djup svart ugnsplåt längst ner i ugnen (där ska du hälla i kokhett vatten sedan så att ånga bildas och du får en perfekt skorpa på brödet).

Ta fram brödet ur kylen och stjälp upp det på en mjölad bakspade.


Då alla inte är utrustade med en sådan så kan du istället lägga den på ett bakplåtspapper. Snitta brödet i önskat mönster.

Skjutsa in vetepavén i ugnen, som sagt har du ingen bakspade kan du antingen ta ut den varma plåten och lägga bakplåtspappret på, har du baksten men ingen spade kan du istället använda en svart plåt och skjutsa in brödet med. Grädda i 45-50 minuter.
Halvtid

Och så här blev brödet


och så här ser inkråmet ut


Är riktigt nöjd med hur brödet ser ut, bra skorpa och fint inkråm där hasselnötterna och blåbären var perfekt fördelade inuti brödet. Men smaken, ja, som sagt, helt okej men det är godare med tranbär.





Kommentarer

Populära inlägg