Rödbetssoppa

Försöken att äta mer vegetariskt fortsätter. Det är roligt och det blir lättare för varje gång jag gör nåt nytt. Det svåra är bara att försöka få med både protein och kolhydrater då man ändå vill, och bör ha en balanserad kost för att må bra. Under vintern tycker jag att soppor är perfekta, och speciellt när de är lite krämiga då det betyder att de är mer mättande och börjar bli rejält sugen på jordärtskockssoppa nu också. Tanken är annars att jag ska börja läsa på lite mer och börja äta mer säsongsmässigt då det också är bättre för miljön och framför allt blir det billigare för plånboken. Det här receptet är också bra om man vill vara lite ekonomisk och hålla igen på matbudgeten ett tag!

Nu kör vi!

Rödbetssoppa 4-6 pers

Du behöver:
1 kg rödbetor, ekologiska
4 oskalade vitlöksklyftor krossade, ekologiska
2-3 timjankvistar
1 lagerblad
3 msk oliv- eller rapsolja
1 liter grönsaksbuljong, ekologisk
Havssalt och nymalen svartpeppar

Pepparrotskrämen
3-4 cm färsk pepparrot, skalad och finrivet
2 dl gräddfil, créme fraiche eller tjock naturell yoghurt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skrubba sedan rödbetorna ordentligt.



Lägg dem hela i en ugnsform och strö över vitlök (som du krossar med hjälp av kniven), timjan och lagerblad. Jag skalade mina vitlöksklyftor men det gjorde inte så storskillnad, du sparar bara ett moment längre fram.



Ringla över olivoljan och salta och peppra sedan ordentligt. Använd händerna och blanda runt allt.





Häll i 1 dl vatten i botten av formen och täck sedan över formen med aluminiumfolie.





Lägg in i mitten av ugnen och låt stå inne minst en timme eller tills rödbetorna blivit så pass mjuka att man kan sticka igenom en kniv.



Under tiden kan du sjunga lite, måla en tavla eller så kan du göra pepparrotskrämen genom att skala och riva pepparroten fint ( kan erkänna att jag lyckades köpa palsternacka och fick ta en runda till till affären). Blanda den sedan med valfri mejeriprodukt ovan. Jag valde créme fraiche.









När rödbetorna är klara så tar du ut dem ur ugnen, ta bort folien och låt stå tills de svalnat. Använd gärna plasthandskar så slipper du få röda tassar när du skär bort topp och botten på betorna och antingen skalar eller gnider bort skalet. Hacka sedan betorna grovt.







Lägg rödbetorna tillsammans med vitlöken i mixern. Häll i lite buljong och mixa så det blir en slät puré. Du kan få göra det i omgångar så det inte svämmar över







Häll tillbaka det i kastrullen och späd med mer buljong tills du får den konsistens du vill ha.





Sjud upp soppan ( den ska vara varm, hade den till jobbet och värmde inte upp den ordentligt och då var den inte god). Servera soppan i varma skålar och ha i en klick pepparrotskräm. God, mättande och en otroligt vacker färg!!!!



Kommentarer

Populära inlägg