Jansson på sommaren

I min familj brukar vi inte köra den här vanliga julmaten, sist körde vi på skaldjursplatå och året innan rödtunga (utbytt mot en icke rödlistad fisk) walewska. På påsken brukar vi köra kalkon och på midsommar blir det något fiskigt jämt. Jansson brukar det blir på annandagen eller om vi blir bortbjudna så räcker det. Under sommaren så kan man dock putsa av en sommar- Jansson som jag fick inspiration av efter att ha tittat på en av de tidigare Hugh Fearnley- Whittingstall programmen. Det är också en perfekt rätt att göra under sommaren när man känner sig allmänt matlagnings- och bakningslat och det ska gå fort och lätt. Den här senaste veckan har det varit strömming, frittata och det här på matschemat. Man har rätt att vara lat på sommaren!

Nu kör vi!

Sommar- Jansson
Till två portioner behöver du:

3 potatisar
1 burk brisling i rapsolja
grädde
salt
peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och börja sedan med att skala potatisen. Är det färskpotatis så kan du bara skrapa den.

Och koka mjuk i saltat vatten.

Skär sedan potatisen i stavar. öppna brislingbirken och ta fram ugnsformen. Jag gillar att göra i småformar.

Formarna smörjer du sedan med lite av rapsoljan som finns i burken/asken. Då får du lite extra god fisksmak i maten.

Varva potatis och fisk i formarna.

Häll över grädde så att det täcker fisk och potatis och salta och peppra.
Vill du kan du i det här läget även ha i färska örter i gratängen.

Sätt in i ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått färg.

Dekorera med lite klippt dill och servera!

Snabbmat när den är som bäst!

Kommentarer

Populära inlägg